måndag 7 februari 2011

Smöriga vaniljbullar


Rubriken lyder vaniljbullar,men denna gången gjorde jag kanelbullar istället,brukar variera det lite.Men dessa är ogenerat feta,söta och goda vilket man väljer.Detta är nog det bästa bullrecept jag vet!!Älskar bullar!!!
Blir ca:50-60 st.

ingredienser;
5 dl standarmjölk
100 g smör
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
1-2 ägg till pensling
pärlsocker

fyllning;
300g rumsvarmt smör
1½ tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker

1.Värm mjölken till 37°.Skär smöret i små tärningar och lägg i mjölken tills det har löst sig.Smula jästen i en rymlig bunke och tillsätt smörmjölken,salt,socker,kardemumma,ägget och det mesta av mjölet.
2.Arbeta degen tills den blir blank och smidig,för hand eller med maskin.Tillsätt lite mer av mjölet under processen.När degen släpper kanterna är den färdig.
3.Låt degen jäsa under handduk i ca 30 minuter.Gör fyllningen under tiden.
4.Sätt ugnen på 250°.Knåda degen lite på bakbordet.Ta sedan en fjärdedel av degen åt gången och kavla ut den tunt.Bred ut fyllningen med en smörkniv över degen.
5.Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 2½ centimeter stora bitar,lägg dem i bullformar.Låt jäsa på plåt under handduk i ca 30-40 minuter.
6.Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.Ställ i ugnen och grädda i 8-10 minuter.Låt bullarna kallna under en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar