onsdag 2 februari 2011

Vetebröd med jordgubbssylt


Ett gott kaffebröd med små gropar fyllda med jordgubbssylt,(hemma gjord sylt).Detta vetebröd är inte så sött och barn tycker det är gott!

ingredienser:
25 g jäst för söta degar
2½ dl standarmjölk (jag hade mellanmjölken)
1½ krm salt
½ tsk stött el malen kardemumma
2½ msk strösocker
6½-7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

fyllning;
jordgubbssylt
1 ägg till pensling

1.Smula jästen i en bunke.Tillsätt fingervarmt,37°,mjölk och rör så att jästen löser sig.
2.Blanda i salt,kardemumma och socker.Ta i  hälften av mjölet.Klicka i smöret under omrörning.Häll i det mesta av det resterande mjölet,men ta inte mer än att degen blir lätt och smidig.Arbeta degen blank och fin.Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
3.Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla ut den så att den passar en liten långpanna,ca25x35 cm.Klä plåten med bakplåtspapper och lägg i degen.
4.Gör små gropar med fingret och klicka i sylten.Låt jäsa i ytterligare 40 min.Sätt ugnen på 200°.
5.Strax innan det är dags att ställa in plåten i ugnen,penslar på med dett uppvispade ägget.Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 15-20 min.
6.Låt vetebrödet svalna och skär det i rutor eller trekantsbitar.

1 kommentar:

  1. Detta var en spännande variant på "bullar" måste testas någon gång

    SvaraRadera