fredag 1 april 2011

våfflor

Ja det finns ju ett uppsjö av våffelsmetar att välja imellan,men detta är ett som jag bruka göra och tänkte dela med mig utav.Nu va det ju ett tag sedan det va våffeldagen,men har man en son som snart är 9 månader så få det bli när jag hinner med!!=)

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör

 





 


Gör så här:

Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

Förbered tillbehören. Ta upp bär som ska tinas och vispa grädden.

Våffelsmet


Använd gärna en vanlig handvisp när du gör våffelsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

Hetta upp ett våffeljärn. Innan man gräddar första våfflan så penslar man laggen med smör.

För varje våffla: Vispa runt i smeten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar