söndag 11 december 2011

Pepparkakor


Pepparkakor måste man ha till jul,gärna hemmabakta också ännu bättre!!Jag halverade detta recept för jag hinner aldrig att baka så mycket pepparkakor med en lite son på 17 månader,men lite fick jag ivarjefall!!Hela receptet ska räcka till 300st!!!Detta är receptet som jag har gjort efter;

300 g smör el margarin
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk mald kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk birkarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl

1.Låt smöret bli rumsvarmt.Rör smör,socker och sirap till en jämn smet.Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
2.Rör sedan ner ingefära,kanel,kryddnejlikor,kardemumma och birkabonat.Tillsätt sedan vatten och sist mjölet.Använder du inte elvisp,knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
3.Låt degen vila i kylskåp minst 1 dygn insvept i plastfolie.
4.Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunnt på ett bakbord.Tag ut kakor med ett mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 200-225°grader i 4-5 minuter.
5.Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare,de kan också frysas,då håller de i 3-6 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar